František Jura: Diváci se na stadion vrátí v polovině prázdnin

V posledních týdnech vrcholily práce v prostějovském fotbalovém areálu Za Místním nádraží. Primátorovi a členovi představenstva fotbalového klubu Františku Jurovi jsme při této příležitosti položili několik otázek.

Pane primátore, co nového čeká na návštěvníky fotbalového stadionu?

Především je to nové hřiště vybavené vyhříváním a umělým osvětlením. Dále je to nová tribuna s občerstvením a sociálním zařízením. Součástí projektu jsou také dvě hřiště s umělou trávou, kterou bude částečně využívat zdejší základní škola, částečně fotbalový klub. Tato hřiště budou dokončena později. Investice, které jsem vyjmenoval, tvoří první dvě etapy rekonstrukce areálu Za Místním nádražím. Náklady na ně činí zhruba 138 milionů korun, z toto 20 milionů jsou hřiště využívaná také školou. S financováním nám výrazně pomohl stát, který prostřednictvím Národní sportovní agentury poskytl celkem 40 milionů korun. A milion jsme získali také od Olomouckého kraje.

Co zbývá dodělat později?

Naší snahou bylo rozdělit rekonstrukci, abychom neúměrně nezatěžovali rozpočet města. Další dvě etapy jsme proto odložili na později. Tvoří je tribuna za brankou směrem k Místnímu nádraží a pak zbývající dvě tribuny. Celkové náklady na celý stadion, tedy včetně dvou dosud neprovedených etap, odhadujeme na 200 až 230 milionů korun. Na celkové ceně se částečně projevila inflace, na druhou stranu ceny stavebních prací se stabilizovaly a někde dokonce mírně klesly. Přesnou sumu proto zatím neumíme přesně říct.

Jak je to s akreditací stadionu? Bude možné na něm odehrát už nadcházející sezonu?

Pro druhou ligu bude stadion po prvních dvou etapách připraven. V tisku se objevily spekulace o akreditaci UEFA. My o ni nyní neusilujeme, tu se budeme snažit získat až po dokončení všech čtyř etap prací. Musíme si také s komisí pro stadiony FAČR vysvětlit, že nestavíme nový stadion, ale rekonstruujeme desítky let starý areál. Pak by všechno mělo být v pořádku.

Kdy se na stadion vrátí diváci?

Diváky přivítáme už v polovině prázdnin, konkrétně 31. července. 1. SK Prostějov v zápase nastoupí proti hostujícímu Zlínu. Rád bych jménem města i jménem samotného fotbalového klubu pozval naše fanoušky, aby se přišli podívat na zápas, prohlédli si samotný stadion a podpořili domácí hráče. Těšíme se, že se konečně znovu všichni uvidíme na domácím hřišti.

Rozhovor vyšel v Prostějovských radničních listech. 

Sdílet na Pinterestu

Sdílej