Marcela Župková: Znovu podpoříme osamělé seniory

Prostějovští osamělí senioři budou mít znovu možnost čerpat finanční podporu od města. Systém je určen pro občany od 65 let věku žijící v jednočlenné domácnosti. Kromě nich město v projektu CORRENCY podpoří také rodiny s dětmi do 15 let. Na podrobnosti jsme se zeptali náměstkyně primátora Marcely Župkové.

Odkdy se naši senioři mající nárok na podporu budou moci registrovat?

Statutární město Prostějov tento projekt spouští k 1. červnu. V době vydání tohoto časopisu proto již registrace poběží a odkaz na ni zájemci najdou například na webových stránkách našeho města. Kdo bude chtít se zadáním údajů z jakýchkoliv důvodů pomoci, může se obrátit na město, konkrétně na Turistické informační centrum na náměstí T. G. Masaryka nebo na oddělení sociálních služeb a opatrovnictví našeho magistrátu ve Školní ulici.

Samotné čerpání podpory začne o měsíc později, tedy k 1. červenci. Senioři budou moci systém využít do konce října. Na čerpání tak budou mít celé čtyři měsíce. Částku tisíc korun přitom mohou uplatnit najednou nebo i po částech.

Jak projekt funguje?

Každý zaregistrovaný senior, který splní příslušné podmínky, dostane od města virtuální částku tisíc korun, kterým říkáme tisíc correntů. U obchodníků a poskytovatelů služeb, kteří se do projektu zapojí, pak fyzicky zaplatí polovinu nákladů „ze svého“ a polovinu za ně zaplatí město. Senioři tak utratí pouze 50 procent skutečné ceny. Celkem je na tuto formu podpory seniorů vyčleněna částka dvou milionů korun.

Čerpání pak probíhá prostřednictvím SMS zasílaných na mobilní telefon. Senioři ale mohou využít druhé možnosti a platit prostřednictvím občanského průkazu. Obchodníci budou připraveni i na tuto variantu. Způsob platby si senioři vyberou při registraci.

Kde bude možné tuto formu podpory uplatnit?

U každého podnikatele, který se do projektu přihlásí a splní základní podmínky. Cílem města je samozřejmě také podpořit lokální ekonomiku. Je důležité, abychom nakupovali u našich obchodníků a dávali práci místním lidem. Počítáme, že skladba příjemců correntů bude podobná jako loni. Budou to tedy malé obchody s potravinami, drogerie, lékárny, optiky a prodejny zdravotnických potřeb. Stejně tak ale bude možné využít služby kadeřnictví, holičství, pedikúry, manikúry a čistírny, zajít si do městských lázní a na koupaliště nebo vyrazit do kina, do muzea či galerie.

Sdílet na Pinterestu

Sdílej